Drs. Ellen van Caldenborgh
Vrijgevestigd BIG-geregistreerd Psychotherapeut, Klinisch Psycholoog en GZ-Psycholoog
Johannes Verhulststraat 14-1
1071 NC Amsterdam
Tel. 020 671 81 59

Het begin

De grootsheid van de menselijke geest ligt in het vermogen tot zelfreflectie.
Mensen zijn uitgerust met zelfbewustzijn, we zijn nieuwsgierig naar onszelf.
Hoe meer zelfkennis, hoe beter het leven’.
Irvin Yalom, 2015

Psychische problemen kunnen heel klein beginnen en steeds erger worden. Het kan lang duren voordat men zich realiseert dat er iets ernstigs aan de hand is. Bij een psychisch probleem gaat het niet om een dipje, maar om een serieus probleem waar cliënten behoorlijk last van hebben en er onder lijden. Het kan verstrekkende gevolgen hebben voor het algemeen welbevinden, werk, sociale relaties. 

De meest voorkomende psychische problemen zijn:

  • Stemmingsstoornissen, zoals depressie.
  • Angststoornissen, zoals posttraumatische stress-stoornis, paniekstoornis.

Behalve psychische stoornissen zijn er levensproblemen, die bij het leven horen, zoals rouw, en problemen die samenhangen met een bepaalde levensfase, zoals het ouderlijk huis verlaten, aan een nieuwe baan beginnen, veranderingen met betrekking tot pensionering.
Deze levensproblemen kunnen psychische stoornissen worden.

Er kan sprake zijn van meer dan één psychische stoornis en/of de psychische problemen kunnen te maken hebben met lichamelijke problemen. Psychische problemen komen veel voor. Per jaar heeft een op de vier Nederlanders een psychisch probleem.

Als het niet mogelijk lijkt, de psychische problemen alleen of met vrienden op te lossen, is Psychotherapie een mogelijke vorm van psychische hulp.

Terug naar Psychische problemen